Att läsa vidare eller inte, del 2

Detta blir min andra del i ämnet vidareutbildning, om att läsa på högskola eller universitet efter gymnasiet. I första delen berättade jag lite om mig och mitt val, där jag valde att inte läsa vidare utan att bege mig ut i arbetslivet direkt efter avslutad skola och värnplikt och där jag tack vare hårt arbete ganska snabbt lyckades klättra hos min dåvarande arbetsgivare, Ericsson.

Efter att jag hade tagit mig upp på teknikavdelningen på företaget, nu med eget kontor, tjänsteresor, och tillgång till tjänstebil såg allt ut som guld och gröna skogar, fram tills dagen då företagsledningen beslöt sig för att skära ner på personalstyrkan, att gå från över 120,000 anställda världen över ner till knappa hälften, 75,000, över en treårs period. Detta innebar stora nedskärningar över hela världen och så gott som alla sektioner inom företaget drabbades, inklusive arbetsplatsen där jag jobbade på, där man gick efter ”sist in, först ut” och med ”bara” sju år inom företaget hade jag inte tillräckligt många år under bältet för att få stanna kvar. Jag föll kort med omkring 1 år för lite vilket då innebar att jag nu stod utan jobb men framför allt också utan någon högskole- eller universitetsutbildning och att försöka hitta ett likvärdigt jobb eller ett jobb i samma löneklass som jag hade på Ericsson visade sig bli mer eller mindre en omöjlig uppgift just på grund av att jag inte hade denna vidareutbildning i ryggen. Andra kollegor som fått lämna företaget samtidigt som mig och som hade läst på högskola, lyckades alla eller i alla fall majoriteten av dem, landa ett jobb innan mig. Gång på gång fick jag ett negativt besked och när jag frågade rekryteraren vad det var som gjorde att jag inte valdes så var just kommentaren; ”din utbildning”.

Utbildning över arbetserfarenhet

Jag ifrågasatte om arbetslivserfarenheten som jag hade inte vägde in i deras beslut och visst gjorde den de, men om det stod mellan två personer där den ena hade 8 års arbetslivserfarenhet men ingen utbildning och en person med en högskoleutbildning och 4 års arbetslivserfarenhet, där båda hade fått lika bra referenser från företaget, då föll det sig allt för ofta att man valde den sistnämnda.

Nu säger jag inte att man måste ha en vidareutbildning för att lyckas här i livet för det finns väldigt många där ute som lyckats riktigt bra utan att ha läst vidare, det jag bara försöker säga är att det kommer göra livet enklare för dig samt också ge dig större möjligheter till att framför allt få bättre positioner inom olika företag, positioner som också resulterar i bättre löner.

Om jag tar en titt på några av mina gamla klasskompisar idag, som alla läste vidare, hittar jag personer i en rad olika chefspositioner så som ekonomichef, chefscontroller, finansiella rådgivare och avdelningsansvariga inom bankväsendet.

Visst, jag hade turen att landa på fötterna, landa ett jobb inom onlinemedia där jag idag också tillhör ledningen men som också möjliggjort det för mig att flytta utomlands, närmare bestämt Thailand där jag nu är bosatt sedan åtta år tillbaka så visst går det att lyckas utan att vara välutbildad, men vägen hit hade varit lättare om jag hade suttit med djupare insikt och kunskaper som jag fått genom högskola eller universitet.

Mitt råd till dig som står inför valet om du ska studera vidare eller inte, bit ihop, sätt dig i skolbänken igen för tro mig, du kommer tacka dig själv efteråt.