Att studera vidare utomlands

Att studera utomlands är perfekt för den som vill passa på att utforska världen men även för den som bara behöver ett miljöombyte. Detta är dock bara två utav många fördelar med att studera utomlands.

En utav de största fördelarna med att studera utomlands är att varje dag blir ett potentiellt äventyr. Man får se och upptäcka nya platser, nya kulturer och människor, som i sin tur ofta är en väldigt lärorik upplevelse i sig självt. Att resa har visat sig haft stor utveckling på människors personliga utveckling och det är ett mycket bra sätt att lära sig bli mer självständig.

Att studera utomlands ger det perfekta tillfället för att lära sig ett nytt språk. Då språket alltid finns omkring en och i ens närvaro, inte bara inne i klassrummen, går det lättare och snabbare att förstå och börja tala ett nytt språk. Religion, Kultur eller Turism är också tre klockrena val för den som vill studera utomlands.

I många fall är det också enklare att hitta ett bredare utbud utav kurser i andra länder än Sverige. Vissa kurser går inte att hitta i Sverige alls, andra kurser blir snabbt överfulla i Sverige och är svåra att komma in på, även där är utlandsstudier ett utmärkt alternativ!

Dubbelkolla checklistan

Ska man studera utomlands finns det många saker att tänka på mer är vad ska man packa med sig. Viktigt är också att man kanske är lite extra säker på vad man vill uppnå med sina studier och hitta rätt skola.

Det är några andra ingredienser som är viktiga om man planerar att studera utomlands, som till exempel studentvisum, studentbostad eller försäkring. Det kan vara bra att se till att man har en ordentlig budget, där man sammanställer eventuella inkomster och utgifter under studietiden. Glöm ej att räkna med kostnader för till exempel kursmaterial, undervisningen, resebiljett och övriga levnadskostnader. Fundera också på ifall du tänker ta CSN-lån eller kanske söka ett stipendium.

Söka stipendium

Det finns mängder utav olika stipendium att ansöka om som förhoppningsvis kan dryga ut reskassan lite. Bland annat kan man kolla upp ifall skolan man ansöker till eller landet där man planerar att studera har egna stipendier man kan ansöka om. Hemma i Sverige kan man med hjälp utav en studievägledare få hjälp och tips om olika stipendium som finns att söka, många utav dessa finns i så kallade stipendiedatabaser eller söks med hjälp utav stipendiekonsulter. Det är viktigt att komma ihåg att vara ute i god tid när man ansöker om stipendium.

Olika typer av utlandsstudier

Hittar man inte en skola eller ett universitet utomlands som passar för sig, kanske en distanskurs finns i ens hemstad som man kan ta med sig på resan. Detta medför ännu mer frihet men kräver också mer självständigt arbete.

Ännu ett alternativ är att åka som utbytesstudent och plugga utomlands som en del utav sina svenska studier, i detta alternativ slipper man terminsavgiften och det ingår ofta ett stipendium.

Stort lycka till i dom fortsatta studierna!