Att ta studielån eller inte

När man studerar på högskola eller universitet har man fullt upp med att just studera och sällan finns det plats för jobb med större inkomst. Därför är det en otrolig förmån när man som svenskstuderande har möjlighet att ta det så kallade studielånet. Studielånet är utan tvekan det mest generösa lån som finns i Sverige. Det är ingen ränta, man får det kontinuerligt under sin studietid i maximalt sex är i utbyte mot att man klarar sina studier, tentor och inlämningsuppgifter, och det går alltid att skjuta upp återbetalningen om man har något ebbande ekonomi en tid i livet efter studierna.

Studielånet har legat på lite olika summer genom åren med olika regeringar. Idag ligger det på 1 820 kronor i veckan och så har man dessutom rätt till studiebidrag som når en summa av 791 kronor i veckan. Studielånet är en möjlighet att kunna ha ett drägligt liv under sina studier. Man måste kunna leva helt enkelt. Hyror är tyvärr allt för många gånger ofattbart höga för studenter, mat måste inhandlas och andra räkningar som el och bredband är minst nödvändigt. Dessutom måste man köpa kurslitteratur, anteckningsmaterial och ibland annan utrustning som behövs i studierna. Utöver allt som är relaterat till universitetet eller högskolan är ju studietiden en fas att ha roligt på sin fritid. Otaliga fester och evenemang, pubrundor, baler, gasqueer (sittningar), nationsevenemang och annat skoj. Normalt ska studiemedlet (studielånet och studiebidraget tillsammans) betalas ut en gång i månaden (en motsvarande månadslön) men kan komma att avvika något i början och slutet av terminerna av praktiska skäl.

Har man dessutom barn eller vårdnaden av barn kan man få rätt till ett så kallat tilläggslån och merkostnadslån då kostnaderna blir högra med barn i hemmet, vilket inte får hindra eller begränsa till studier i Sverige.

Men behöver man verkligen ta ett studielån?

Man det finns ju en baksida med studielånet. Trots att det är riktigt generöst och räntefritt är det ju ett lån. Och ett lån måste alltid betalas tillbaka. Att ha en fast månadskostnad en stor del av livet utöver de ”vanliga” utgifterna man har i vuxen ålder kan vara knepigt om man har låg inkomst. Dessutom, om man inte riktigt trivs på universitet, inte klara sina studier av någon anledning, helt plötsligt inte vill gå den akademiska vägen eller av någon annan orsak ger upp sina studier på universitet eller högskola kan ett lån vara dryga pengar att behöva betala tillbaka. Utöver detta, vill man bara läsa enstaka kurser, inte känner för ett heltidsprogram, inte har något emot att jobba samtidigt eller har intäkter från annat håll är det faktiskt bara onödigt att ta ett studielån.

Vad ska man då ta för beslut angående studielån? Ja, det beror vad man har för planer med sina studier, hur mycket man kommer att plugga, vad man tror att det kommer att leda till (inkomst eller inte) och om man ser att man kan leva rent ekonomiskt utan lånet som student. Idag tar de allra flesta studenterna ett studielån, så det är absolut inget att vara rädd för. Tänk dock i gen om allt först. Lycka till!