Detta behöver du göra för att plugga vidare i USA

Välja skola

Vill man plugga vidare i USA är det första man bör fundera över självklart vilken linje man vill studera, för att sedan se över vilka alternativ på skolor som kan erbjuda dessa kurser. I USA finns både universitet och college, statliga samt privata, och det kan vara bra att veta skillnaden på dessa.

Ett universitet i USA har en betydligt högre studieavgift än ett college, däremot så erbjuder dem längre och mer avancerade utbildningar, upp till en så kallad ”Bachelor Degree” som motsvarar en kandidatexamen. Efter detta kan man läsa vidare till en ”Masters Degree” eller en ”Doctoral Degree”.

Ett college, eller community college som det också kallas, erbjuder för det mesta endast tvååriga utbildningar som vid slutförande av kurs ger ett ”Associate Degree”, motsvarande en högskoleexamen. Dessa kurser kan ses som förberedande för att sedan läsa vidare på universitet.

En av de största skillnaderna när det gäller att söka skolor i USA är att man i första hand väljer en skola man vill gå på, för att sedan, om man blir antagen, söka vilken inriktning man är intresserad av.

Förkunskapskrav

Förkunskapskraven skiljer sig i USA beroende på vilken skola man söker sig till. Varje skola har ett så kallat ”Office of Admissions”, en antagningsenhet, som det kan vara bra att höra av sig till i god tid innan för att få veta mer exakt vilka förkunskaper som krävs.

Amerikanska universitet vill att man gör ett kunskapstest liknande våra svenska högskoleprov som ett komplement till dina betyg när du ansöker om studier. Det finns två olika tester som båda går att skriva i Sverige, SAT – Scholastic Assessment Tests och ACT – American College Testing. Nästan alla skolor kräver även att man skriver ett språktest på engelska och även här finns två varianter att välja mellan: TOEFL – Test of English as a foreign language, eller IELTS – International English Language Testing System. Det är viktigt att ta reda på vad som krävs ifrån just den skolan man är intresserad utav så man vet vilka tester de föredrar.

Förutom dessa tester kan även skolorna använda sig utav rekommendationsbrev eller uppsatsskrivning inför antagningen. Tänk på att söka till skolorna i god tid och att sista ansökningsdatum kan variera, samt att ansökan innehåller alla handlingar som krävs.

Studiemedel och stipendier

Att studera på en skola i USA är inte direkt kostnadsfritt så det är viktigt att tänka på vad man behöver göra för att klara sig ekonomiskt och kunna betala för sina studier.

Via CSN kan man ansöka om både studiebidrag och större lån för att finansiera sina studier. Det finns även stipendier att söka både hemifrån samt ifrån skolorna i USA. Planerar man att söka om studiemedel ifrån exempelvis CSN kan man skicka med papper ifrån dem i sin ansökan, annars behövs ett intyg ifrån banken.

Visum

Man behöver ett studentvisum för att studera i USA som svensk. Detta kan man ansöka om när man fått bekräftat och tackat ja till sin plats på en skola. Man ska även ha betalat in depositionsavgiften. Ansökan sker hos den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Försäkring

Det är också viktigt att ha en bra täckande försäkring inför studier i utlandet. De flesta svenska försäkringsbolag har olika erbjudanden gällande detta. I vissa fall kan även skolan man sökt sig till att ha sina egna försäkringsförmåner som man kan ta del av.

Boende

I USA kan man som student välja att bo på ”Campus”, alltså i en studentkorridor eller lägenhet inne på skolområdet. Man kan också välja, det oftast lite billigare alternativet, och hitta en privat lägenhet utanför området. Vissa skolor erbjuder även sina studenter hjälp med att hitta en värdfamilj att bo hos.