En kandidatexamen eller fortsätta med Magisterexamen?

Om man har en kandidatexamen kan man om man vill fortsätta att läsa till en Magisterexamen. Magisterexamen är en riktigt hög nivå på utbildning som tar ett år att slutföra. Först skall du ha läst och genomgått en kandidatexamen för att enligt reglementet fortsätta till nästa. En kandidatexamen tar tre år och därför bör man läsa sammanlagt i fyra år för att komma upp till en Magisterexamen. En del studenter/elever väljer att nöja sig med en kandidatexamen medan andra går hela vägen för att fortsätta med sin Magisterexamen.  Med dessa utbildningar har du chansen att få fina jobb med en  skälig lön. Valet är helt och hållet ditt och om man har din läslust och studie-anda kvar kan du fortsätta din bana fram till din Magisterexamen. Om man tänker efter är det ju “bara” ett år till.
Att läsa på ett magister-program som det heter betyder att du går mer ingående in på det ämne som du tidigare läste som ditt huvudämne när du läste på din utbildning på ditt universitet eller om du valde högskolan. Du genomgår helt enkelt en riktig specialist-utbildning inom ditt område när du fortsätter till magisterexamen. Hårt jobb för många, men det är mödan värt och du kan tacka dig själv sedan för att du kommit så långt och vara stolt över dig själv. Alla arbetsgivare uppskattar ju högre utbildning du har så som sagt, att få ett bra och välbetalt jobb kommer du aldrig att uppleva problem med. Sedan är valet ditt vilket du än väljer – att stanna på din nivå med en kandidatexamen eller djärvt gå vidare på din bana till en magisterexamen.

Funderingar på konstnärsyrket

Om du har funderingar på att bli konstnär finns det den möjligheten att göra en magisterexamen som helt enkelt är just konstnärlig. Även där måste du ha fullgjort den obligatoriska kandidatexamen före det. Kandidatexamen är som sagt på tre år och etthundraåttio poäng som det är brukligt när man skall och om man vill fortsätta med den konstnärliga delen av utbildningen. Efter en mastersutbildning kan man få jobba med en organisation som jobbar med internationellt arbete och samarbetar med utlandet/något annat land eller till och med arbeta i ett annat land med den organisationen. Ett universitet som finns att tillgå när det gäller master-utbildningen finns i Göteborg och har hela sjuttio olika mastersprogram du kan välja på.
Ja, att stanna kvar på en kandidatexamen ger jättefina jobb, men vill man vidare och till exempel jobba internationellt så är det bara att gå vidare, då exempelvis i Göteborg.  I Mälardalen finns en högskola där du som är intresserad utav vården i alla dess former och omvårdnad av patienter/vårdtagare är det ett bra alternativ om du vill jobba med det så det finns många alternativ.

På engelska kallas en magisterexamen dels för “Degree of Master” om man vill bli kallad för den titeln när man är färdigutbildad och den är på två år och dels den andra som man då skall ha etthundratjugo poäng till. Den andra benämningen är nästan likadan och heter “Degree of Master 60 p”. Viktigt att man håller isär dessa så det inte uppstår förvirring.