Folkuniversitetet i Stockholm

I Stockholm ligger folkuniversitetet, ett studieförbund som erbjuder en mängd med olika kurser och utbildningar i alla möjliga områden. Studieförbundet grundades 1942 men då under namnet Kursverksamheten KV och har sedan 1947 ansetts som ett mycket erkänt studieförbund. På 50-talet var folkuniversitet till största del inriktat på språk men under 60-talet valde studieförbundet att även satsa på estetiska ämnen och även göra det tillgängligt att läsa SFI (svenska för invandrare). På 80-talet utökande hela verksamheten och valde då bland annat att satsa på arbetsmarknadsutbildningar. I dag finns folkuniversitetet inte bara i Stockholm utan även i fyra andra stora studentstäder nämligen Umeå, Uppsala, Göteborg och Lund. Under åren som gått så har folkuniversitetet växt och idag erbjuds det en mäng med olika kurser men även gymnasieutbildningar, yrkesutbildningar för vuxna, folkhögskoleutbildning och flera estetiska utbildningar.

Utbildningar hos folkuniversitetet

Skrivarakademin är perfekt för den som drömmer om att en dag kunna publicera sin helt egna bok. Skrivarakademin erbjuder både kurser och utbildningar för den som tycker om att skriva. Skrivarakademin har existerat sedan 1992 och grundades då av några författare för att andra framtida författare skulle kunna få chansen att utveckla sitt skrivspråk men blev inte en del av folkuniversitetet fören 2003. Skriarutbildingen är på heltid under ett år och går att läsa både i klassrum och på distans.

Konstskolan i Stockholm erbjuder utbildningar för den som har ett stort intresse för konst så som konst och design, industridesign samt flera grundutbildningar. Utbildningarna studeras under ett år och det är då heltidsstudier.

Fotoskolan STHLM erbjuder två olika utbildningar för den som drömmer om att en dag kunna arbeta som visuell kommunikatör eller som bildbehandlare. Utbildningarna man kan söka hos Fotoskolan STHLM är bildbehandlare och visuell kommunikatör Fotograf. Båda utbildningarna studeras på heltid under 2,5 år. Under utbildningen kommer man lära sig så pass mycket att man helt klart kommer vara redo att ta sig ut i arbetslivet efter avslutat utbildning.

 Utbildningar hos folkuniversitetet
Utbildningar hos folkuniversitetet

Södra Stockholms folkhögskola är en folkhögskola som ligger i Skärholmen i södra Stockholm. Skolan erbjuder sina studenter att studera deras allmänna linje där man kan gå från ett år till fyra år beroende på hur mycket man har studerat innan. När man har avslutat sin utbildning på allmänna linjen så är man behörig att söka utbildning på universitetsnivå. Det är också möjligt att söka till någon av deras konstnärliga kurser så som ateljé digital eller textilverkstad. Skolan har inte alltid hetat Södra Stockholms folkhögskola utan fick namnet 2007 innan dess har skolan haft flera olika namn. Är man redo att utvecklas som människa i en riktigt kreativ miljö så är Södra Stockholms folkhögskola den perfekta skolan att studera på.

Kungstensgymnasiet ligger i Vasastan i Stockholm intill handelshögskolan och är en del av folkuniversitetet. I skolan studerar ca 450 studenter vilket innebär att det är en relativt liten skola men det innebär också att lärarna hinner med alla elever och ger dem de behov de har. Kungstensgymnasiet är ett bra gymnasium om man har planer att studera på högskola eller universitet efter gymnasiet.