Fördelarna med att plugga på universitetet direkt efter gymnasiet

Att  vidare direkt efter gymnasiet eller inte är en fråga som de flesta av oss, minst en gång behöver ställa oss själva. För vissa är det en självklarhet medan andra velar fram och tillbaka länge. Många väljer att ta ett sabbatsår när dem avslutat gymnasiet, andra väljer att börja arbeta direkt. Men om man direkt efter gymnasiet vet vad man vill göra med sina högskolepoäng, eller kanske drömmer om ett framtida yrke som läkare och inte känner en längtan efter en paus, då är studera vidare ett perfekt alternativ.

Förmågan att lära och lära ut är en konst som sitter i när man precis avslutat gymnasiet, pluggmentaliteten sitter fortfarande kvar och att öppna en ny bok eller att öva inför sin första tenta kommer inte att kännas ovant eller konstigt. Däremot att kasta sig ut på arbetsmarknaden efter gymnasiet kan vara svårt, många har ingen erfarenhet alls och många arbetsgivare bryr sig inte om tidigare sommarjobb.

Börja studera direkt

Väljer man dessutom att hoppa på universitetet direkt så kommer man snabbare ut i arbetslivet, förhoppningsvis med sitt drömyrke och man är redo att börja leva livet! Många som struntar i att studera vidare efter gymnasiet ångrar sig efter ett tag då de känner att dem blivit ”för lata” eller har glömt bort konsten att studera. Det går även att som student på universitet skaffa sig ett extrajobb eller sommarjobb att göra utöver studierna, vilket är ett bra sätt att tjäna lite extra pengar och samtidigt skaffa sig arbetslivserfarenhet. Detta är ett bra sätt att prova sig fram och ta reda på ifall man vill fortsätta plugga eller kanske trivs bäst ute på arbetsmarknaden.

Är man osäker på ifall det är rätt beslut att plugga vidare direkt eller inte, så finns många alternativ att ha i ryggsäcken. Blir man skoltrött efter några terminer kan man alltid ta en paus, för att sedan återuppta studierna när man känner sig redo. Alternativt kan man börja med kortare strökurser, detta för den som kanske inte är helt hundra på vad hen vill göra i framtiden, för att sedan välja en längre kurs som känns rätt.

För den som är helt säker på att den vill studera vidare direkt efter gymnasiet finns mängder utav alternativ: högskola eller universitet, komvux och vuxenutbildningar eller yrkesutbildningar och folkhögskolor. För den äventyrslystna passar det kanske perfekt med att studera vidare utomlands, med en kurs på distans eller på ett universitet i utlandet.

Att studera på universitet eller liknande är en perfekt mötesplats för att träffa nya människor och bra kontakter inför framtiden. Livet som student är ett äventyr i sig då många större studentstäder erbjuder ett brett utbud utav kurser, studentbostäder och evenemang arrangerat utav och för studenter. För den som vill ha ”något nytt” men ändå vill studera vidare direkt kanske det räcker att packa sin väska vidare till en annan stad. Två utav de största universitetsstäderna i Sverige är Uppsala och Lund. Där samlas varje år nya studenter ifrån världen över för att tillsammans nå sina mål och samla nya kunskaper.

Preferenslänkar:

http://allastudier.se/

https://www.gymnasium.se/