Högskoleutbildningar som du inte visste om

Att komma in på en högskola eller ett universitet är mångas dröm. Inte bara för att det ger ett minne för livet, inte bara för att det bjuder på spännande studentliv, inte bara för att man får leva själv och ta hand om sitt eget – utan även för att det kan leda till de mest oanade jobben i framtiden. För att komma in på den utbildningen som man helst önskar gäller det att ha bra betyg. Antingen går man visa sina gymnasiebetyg, vilket många gör. Ibland har man dock inte haft rätt studiedisciplin eller av andra orsaker inte fått de betyg man önskat under sina gymnasieår. Då är det tur att det finns en annan möjlighet in på rätt högskoleutbildning. Högskoleprovet. Inför ett högskoleprov kan man se till att vara väl förberedd om man har tillgång till rätt material. En god källa till sådant material där bland annat gamla högskoleprov finns att tillgå är bland annat Allakando

Vilken kurs ska man gå?

Vad kan då höga poäng från högskoleprovet eller höga betyg från gymnasiet leda till för utbildningar? De flesta har nog hört talats om läkarlinjen, lärarlinjen, att man kan läsa till både till civilingenjör och ekonom och att antagningspoängen för att komma in på programmen för psykologer och jurister är höga på högskolor och universitet. Men att man kan läsa om Harry Potter och hans värld på högskolenivå och att även vetenskapen om bokbinderi går att dela in i högskolepoäng, det är det inte alla som vet. Likväl är det sant. För just på Linnéuniversitetet i Växjö har de kursen Harry Potter och hans världar där man djupdyker i J.K Rowlings författarskap, hennes terminologi som används i både böcker och film samt får ta del av riktigt gedigna analyser av genren fantasy på filmduk och bokblad.

Om man känner att bokbindarkonsten behöver tillskott är det Stockholm man ska vända sig till. Högskoleutbildning bokbinderi är inte fy skam och helt klart något som inte alla vet finns. Utbildningar på högskolenivå med någorlunda ovanlig inriktning finns lite här och där i landet. Och många av dem vet man inte att man vill gå förrän man vet att de finns. Därför sammanställs här en rad av dessa lite egna men ack så trevliga utbildningarna.

Sadlar, konstglas och fiske

Något som man inte funderar på särskilt ofta är vem som tillverkar bilklädseln, eller ännu mer sällan, vem som tråcklar ihop hästsadeln. Tur är dock att det finns folk som gör det och att människor väljer att utbilda sig till sadelmakare. I Tärnsjö finns landets enda högskoleutbildning för framtida sadelmakare. I samma anda går design- och konstglasutbildning som ges i Orrefors. Att lära sig blåsa den heta glasmassan och forma den till vackra och inte sällan praktiska föremål är ett välbehövligt yrke som kräver undervisning av lärare som vet vad de gör.  Om man hellre vill spendera sin framtid ute i naturen, och för att vara mer specifik, i vattnet är kanske fiskeguideutbildningen vid Tornedalens folkhögskola som är nästa anhalt.