Hur man får en kandidatexamen

Kandidatexamen får man när man har 180 poäng från högskolan. Antingen väljer man att läsa på högskolan och får alla poäng därifrån eller också kan man välja att läsa ihop sina poäng med hjälp av fristående kurser som man väljer av. Sammantaget tar en kandidatexamen tre år att genomföra. Man skall också ha genomfört ett jobb alldeles själv och detta skall vara på femton högskolepoäng. Först skall du läsa ett huvudområde (ett ämne som du läser mest av under dina tre studie-år) som det heter. Detta skall vara på trettio poäng. När du är klar med din kandidatexamen får du om du vill läsa vidare på magisternivå eller master-nivå som det heter i nästa steg. Sedan skall kurser läsas (som du även kan välja att plocka ihop själv). Dessa resterande kurser skall vara på sextio poäng. Lite mycket att hålla reda på, men man lär sig eftersom.
De kurser som du kan samla poäng till själv kan du läsa i Stockholm på deras universitet. Första terminen läser du trettio poäng. Det är själva grunden till din kandidatexamen. Likaså andra terminen gäller samma poäng-antal. Sedan fortsätter det i totalt sex terminer och i alla läser du till trettio poäng och när du är färdig har du alla poäng som behövs. När du skall läsa vidare efter detta skall alla dina dokument, betyg och intyg skickas in till nästa instans om du skall läsa vidare på master samt nivån magister.

Koncentration och planering

Att läsa/studera kräver koncentration och planering. Är du strukturerad och kan sätta samman din dag så kommer det att fungera fint. För dig som har små barn gäller det att planera så att man till exempel kan läsa när barnen är i skolan/fritids eller sover (om barnen är riktigt små.) Att hålla fokus när man studerar och ha en bra studie-teknik är oerhört viktigt. Har man det så kommer man att lyckas. Sedan beror det på om det var längesen du studerade för då kan det vara kämpigt att komma igång, men det brukar lossna relativt snabbt.

Upp och ner går det som ett berg och dalbana för alla som studerar, men när man fått in sin egen teknik och lägger upp arbetet rätt som passar en är det lättare. Det finns statistik och kurvor som visar att det går både bra och dåligt beroende på vilken dagsform man har till exempel. Vill man kan man som sagt förlägga sina studier utomlands om man vill och har möjlighet till det. På Stockholms universitet har du 1 500 olika fristående kurser att välja mellan så du har stora valmöjligheter där.
Statsvetenskap är ett bra ämne att läsa om du skall jobba på till exempel en myndighet och företagsekonomi är praktiskt om du skall starta eget företag eller jobba med ekonomi. Väljer man att studera utomlands finns det möjlighet att bli utbytesstudent och det kan vara bra att ha som tillägg när man sedan söker jobb för då har man den erfarenheten och det är bra. Om man vill bli forskare eller vetenskapsman eller kvinna så fortsätter du dina studier efter din kandidatexamen. Lycka till med dina studier!