Konsten att få toppbetyg på Universitetet

Kraven är höga, kriterierna lika så, tempot är något helt annat än det som man är van vis från gymnasiet eller om man kommer från att vanligt hel- eller deltidsjobb. Vad menas med detta? Universitetsstudier såklart. Är detta ett försöker att skrämmas. Verkligen inte. Men en slags förmaning att vara förberedd. För universitetet är ingen dans på rosor, det ska det inte heller vara. Dock så kan det vara en fantastisk upplevelse i livet och roligt med en brant utvecklingskurva – både i kunskap och som person. För att det ska bli en härlig tid, tiden då man spenderar på universitetet är naturligt att man får så höga betyg som man kan. Därför handlar denna text om några punkter som ger en skjuts på vägen mot att få toppbetygen på universitetet, utan att få allt annat omkringliggande skoj, som hela tiden äger rum i studentlivet, att försvinna.

Första punkten för toppbetyg på universitet är så enkelt som intresse. Att välja ett program eller kurser som man faktiskt har något typ av intresse för. Man ska inte välja att gå läkarprogrammet om man har svårt för blod, det kommer nämligen inte att fungera i längden. Självklart finns det alltid delar i en utbildning som passar en mindre bra, som man tycker sämre om, som är jobbiga och svåra eller som man bara inte förstår charmen med. Men det kommer att bli så oändligt mycket svårare om man läser något där allting, utan undantag bara är trist, tråkigt och ointressant. På universitet är nämligen nivån så pass hög att det inte kommer att gå om man är fullständigt ointresserad.

Hitta en passande studieteknik

Råd två för att nå de åtråvärda betygen på toppen är att hitta en studieteknik som passar. Inom begreppet studieteknik ingår så många olika metoder att man faktiskt alltid kan hitta den som passar bäst för just en själv. I grund och botten handlar studieteknik om hur man ska lägga upp sitt studerande med tid, arbetsbelastning, ordning, inlärningssätt och motivation. Inledningsvis måste man få in studerandet i vardagen, som en del av rutinerna. Nu äter jag frukost, nu duschar jag, nu studerar jag, nu lagar jag mat, nu studerar jag, nu går jag på bowling… ja ni förstår. På så sätt kommer man att hinna med mycket annat, aldrig bli överraskad och tagen på sängen av plötsliga tentor och andra examinationer, och hela tiden kunna bygga på sin kunskapsbank som ständigt bearbetas.

För att få till studerandet är det även viktigt att man hittar platsen som passar för sin egen arbetsro. Vissa sköter saker och ting bäst hemma framför datorn eller vid skrivbordet. Andra har inte den disciplinen och dras till sociala medier och Netflix om de stannar hemma. För dessa kanske ett campus, ett bibliotek eller ett kafé passar bättre. Man bör även ställa sig frågan om man pluggar bäste på egen hand eller tillsammans med andra.

Planera ett tidsupplägg. Lyssna, skriv och tala högt – vilket lär man sig mest av?  Att belöna sig själv är viktigt. Sätt ett mål. Fastnar man, fråga någon om hjälp?  Att använd alla hjälpmedel man kan hitta är smart – internet, TED-talk, tidigare kursare, föräldrar och vänner är bara några av de hjälpmedel som omfamnar en i livet.