Konsten att lyckas väl på högskolan

Trots vad många tror, behöver man inte vara ett superintelligent geni för att lyckas med sina studier. Att lyckas handlar minst lika mycket om bra studievanor och envishet som om medärvda egenskaper. Även om man inte ha särskilt bra studievanor från gymnasiet, betyder inte att det inte går att lyckas. Så god som alla högskolor har någon sorts studiecentrum där de lär ut till studenterna hur man hittar de viktigaste punkterna i en text till exempel. De är öppna under hela terminstid och kan vara en stor hjälp. Samtidig finns det ofta studiegrupper där eleverna studerar tillsammans och hjälper varandra.

Och var inte rädd för att ställa frågor till professorerna om kursmaterialet är svårförståelig! Naturligtvis kan studenterna vara blyga om att ställa frågan framför hela klassen, men professorerna har kontorstid där eleverna kan komma och prata en-mot-en. Och det finns alltid chatt och mejl. Ingenting gör en lärare lyckligare än att ha en engagerad student! Detta är lika sant för högskola professorer som för grundskolelärare.

Har tydliga mål som man vill nå. Sedan bryter ner processen för att nå dem i separata steg. Planera till exempel att läsa en del av den tilldelade läroboken varje dag i stället för att vänta tills strax före provet och försöka läsa hastigheten. Det här är vanligt råd när man arbetar med något projekt, oavsett om hen är i skolan eller på jobbet och av en bra anledning!

Nästan lika viktig som bra studievanor är sunda levnadsvanor. Var noga med att få gott om sömn på natten, äta hälsosam mat och vänta inte till sista minuten att plugga. Då slipper man stressa för mycket. Visst kan det finnas lite prestationsångest i början av sin första skoltermin men tar det lugnt. Alla brukar känna så i början och det går över när man har kommit väl igång med pluggande.

Och bara för att man är i skolan betyder inte att man inte får ha lite kul också! Fritidsaktiviteter är bra för att minska stressen samtidigt som de ofta också berikar mans liv. Högskolor ofta sponsrar olika aktiviteter och evenemang för studenterna och det finns vanligtvis billiga caféer och andra hangouts nära skolans campus också. Att inte tala om studentkåren där man ordnar och andra kul grejer. Erfarenheten av att träffa och interagera med människor från olika bakgrunder och kulturer är en viktig del av en bra utbildning. Denna träning ökar sociala färdigheter och kan ge en fördel i arbetslivet.

Kämpa på!

Bara för att man inte redan är kunnig om ett ämne är ingen anledning att undvika det ämnet. Den person som redan vet allt är har inget behov av att skriva in sig i skolan. Man studerar för att få nya kunskaper

I den sista är det envishet som gäller.  Det finns många exemplar om begåvade studenter som helt enkelt inte var motiverade att studera och som därför inte utvecklade sina talanger. Och det finns mindre begåvade studenter som utmärkte sig genom hårt arbete. Kom ihåg att träning ger färdigheter.