Lunds tekniska högskola del 2

Då var vi framme vid den andra och sista delen om en av Sveriges sydligaste högskolor, även om den allra sydligaste ligger belägen i Malmö. Här vid Lunds universitet utbildas dagens och morgondagens ingenjörer i samarbete med många av Sveriges riktigt störa företag. Studenternas fokus här ligger på att utveckla och framställa nya typer av läkemedel tillsammans med att ta fram och förbättra livsmedel från en rad olika aspekter. Även miljön har ett stort fokus, inte bara här utan världen över, vilket också återspeglas i det arbete som man bedriver inom bland annat boende, för att minska energiförbrukning och göra det boendet mer effektivt och framför allt snålt.

Läs till civilingenjör

Är du ute efter att skaffa dig en förstklassig utbildning inom teknik, då bör civilingenjör vara ditt mål. Som civilingenjör kan du arbeta med utveckling av nya produkter eller samhällsbyggnad, men även med forskning, projektledning, undervisning eller kommunikation. Ditt användningsområde är enormt och bara du själv sätter dina egna gränser. Gillar du att lära dig nya saker hela tiden, har en förmåga att se lösningar när du ställs inför problem, eller strävar efter att förbättra livet i allmänhet, då är civilingenjör en utbildning för dig. En individ sittandes med en civilingenjörsutbildning har förmågan att ofta landa i en ledande roll inom affärslivet, vare sig det rör sig om den privata- eller statliga arbetsmarknaden. Kanske bäst av allt, en person med denna utbildning är inte bara populär och eftertraktad i Sverige utan även utomlands, så chansen för dig att landa en position inom ett företag utanför Sveriges gränsen är inte så långsökt.

Bli en högskoleingenjör

Låter en femårsutbildning inte lockande, vilket är det som krävs för att få en civilingenjörsutbildning, då kan du istället välja att studera till en högskoleingenjör, en utbildning som sträcker sig över tre år. Men precis som civilingenjörer så är även högskoleingenjörer också eftertraktade på arbetsmarknaden och en färdigutbildad högskoleingenjör lär inte ha några som helst problem att landa ett intressant och utmanande jobb då du som färdigutbildad sitter inne med kunskaper som bland annat ekonomi, arbetsmiljö, IT och projekthantering som alla tillsammans öppnar upp en stor mängd dörrar. Högskoleingenjörer hittar du idag inte bara inom de traditionellt tekniska branscherna utan även inom till exempel design, miljö, vård, energi, medier, tillverkning, livsmedel och medicin. Prognoser visar att behovet av högskoleingenjörer kommer att växa än mer de närmaste åren vilket gör det till en utmärkt utbildning att söka sig till och tre år i skolbänken är mer ju som sagt betydligt kortare än fem år. Samtidigt skulle du också dra på dig mindre skulder i och med den kortare utbildningsperioden.

Slutligen, Lund är en av Sveriges största studentstäder så du som student kommer få med dig massor av upplevelser och minnen som vara livet ut. Sammanhållningen bland studenterna, de arrangemang som anordnas och de kontakter som knyts, är allt värd sin vikt i guld. Funderar du på att läsa teknik, se då till att du har Lund med bland de tilltänkta alternativen inför valet av skola.