Om kåren och att engagera sig under studentlivet

En studentkår är en organisation som styrs utav studenter, för studenter. För den som vill engagera sig ytterligare under sin studenttid finns ofta mängder av alternativ för olika personer med olika intressen och visioner. Studentkåren jobbar helt enkelt med allt som kan tänkas behövas under ens tid som student.

I en studentkår finns bland annat ett så kallat studieråd, som till exempel arbetar med att förbättra samtliga studenters utbildning och dessutom hjälper till ifall en enskild person blivit illa behandlad under sin utbildning. Det finns även ett studerandeskyddsombud som arbetar för samtligas arbets- och studiemiljö. Dessa två organisationer kräver hjälp av flera engagerade studenter varje år. Utöver dessa två finns även bland annat jämlikhetsgrupper, fakultetsnämnder och biblioteksnämnder att engagera sig i. I vissa städer, exempelvis Uppsala, anordnas också studentrepresentantutbildningar där man får chansen att lära sig mer om sin roll och samla kunskap om vad studenter anser är viktigt att jobba med.

En studentkår är avancerad och behöver bland annat dessa befattningar: ordföranden, vice ordföranden, fullmäktigeledamöter, jämlikhetsombud och kommunikationsansvariga.

Antalet engagerade som behövs beror såklart på i vilken stad man studerar. Vissa studentkårer ger även ut stipendier till studenter som frivilligt engagerat sig på ett eller annat sätt under sin studietid.

Man kan också passa på att tjäna lite extra pengar och bli studentambassadör. En studentambassadör åker runt på olika event, som exempelvis gymnasiebesök och mässor, och representerar sitt eget universitet eller sin linje. Detta är en chans att få inspirera blivande studenter och vara ansiktet utåt för sin utbildning. Ett arbete som studentambassadör är mycket bra att ha på sitt CV och ett perfekt sätt att träna sig själv inför sitt kommande arbetsliv.

För den kreative

För den mer kreative personen finns andra alternativ på hur man kan engagera sig i studentkåren. Till exempel kan man dra sitt strå till stacken genom att arbeta med nationerna som exempelvis klubbarrangör. För dem som tycker om uteliv och fest är detta ett perfekt alternativ. Man kan arrangera sin helt egna klubb, boka artister och DJs, jobba med allt ifrån marknadsföring online till affischering eller dela ut flyers. Man kan även hjälpa till under dessa event genom att stå i garderoben, ta betalt i dörren eller jobba i baren.

Dessa event behöver inte endast bestå av party utan kan även vara ett event för danssugna som vill testa på salsa eller ett event med en inspirerande föreläsning. Detta görs genom att via studentkåren starta, eller gå med i, en så kallad kårförening. Kårföreningar samlar människor med samma intressen och hobbys. Några exempel på aktiva kårföreningar är till exempel Rainbows, Stockholm universitets egna HBTQIA-förening eller ACADANCE, en förening för den som vill lära sig eller lära ut dans, även denna baserad i Stockholm.

En kårförening kan söka bidrag via studentkåren för att ekonomiskt kunna klara av till exempel utbildning och marknadsföring. Man kan välja att starta en så kallad ”central kårförening”, där alla studenter är välkomna att gå med, eller en kårförening knuten till en viss ”sektion”. Ett exempel på en sektion kan vara ”Medicinska sektionen”. Som student hör man oftast till en viss sektion beroende på vad man studerar.