Ranking över respektabla internationella skolor del 1

För dem som är på jakt efter vidareutbildning efter gymnasiet, har rent ut sagt ett helvete när det gäller valet av skola om man nu är på jakt efter en skola som inte ligger i Sverige. Utbudet är inte bara enormt utan också otroligt konkurrenskraftigt, där många av skolorna håller enastående hög nivå och där arbetsgivare värdesätter arbetssökande med utbildning från toppskiktet av dessa skolor. Rangordningen av skolorna i denna lista är dock baserad på skolans rykte, och hur studenter och arbetsgivare ser på dessa skolor.

En skolas rykte kan i många fall vara betydligt viktigare än den kvalité på utbildningen som erbjuds på skolan. Har skolan ett gott rykte då kommer detta också resultera i att fler söker sig till skolan, kontra en skola med ett dåligt rykte. Detta går ju att jämföras med andra saker som exempelvis hotell eller restauranger. Har en restaurang fått en dålig recension eller rykte om att maten inte smakar bra, att det dröjer lång tid innan man får den eller att det kostar på tok för mycket, då kommer detta spridas bland kunderna eller konsumenterna och resultatet blir då att restaurangen får färre och färre gäster.

Denna lista är dock helt och hållet subjektiv, baserat på experters uppfattning om skolorna, experter från världen över med betyg som sträcker sig från 0 upp till 100. Utöver popularitetspoängen har jag också inkluderat skolans lärar- och forskningsranking, som kan ge er en bättre uppfattning och helhetsbild.

London School of Economics – England — 14,8

Lärar- och forskningsranking: Plats 23

Först ut har vi skolan som förkortas som LSE, som en den första av många engelska skolor som finns med på denna lista. Betyget gällandes skolans rykte ligger på 14,8 vilket också ligger i linje med skolans placering när det gäller lärar- och forskningsranking. Detta tillsammans med skolans centrala läge i London gör att den är väldigt populär bland utländska studenter, som utgör över 70% av studentkåren i skolan. En studie som genomfördes under 2014 menade på att LSE hade det högsta utbudet av världsledande forskning av alla tillgängliga engelska universitet.

University of Toronto – Kanada — 15,4

Lärar- och forskningsranking: Plats 19

Näst ut har vi Kanadas mest respekterade universitet och som varit involverad i ett flertal större genombrott inom forskning. Detta var bland annat platsen där man använde sig av insulin för att behandla diabeters och där man upptäkte stamceller för första gången. Denna anda återspeglas även inom dagens forskning, där man arbetar hårt inom solenergi, kvantumkryptologi samt taligenkänning med hjälp av datorer. Allt detta har tillsammans resulterat i skolans goda rykte, och den stora tillströmningen av internationella studenter.

Johns Hopkins University – USA — 15.6

Lärar- och forskningsranking: Plats 19

Detta universitetssjukhus och skola har fyra campus i staden Baltimore och ytterligare ett i Maryland regionen. Denna serie skolor är uppkallade efter en person som arbetade hårt med att avskaffa slaveriet samtidigt som han var en entreprenör. Om det är något som Johns Hopkins är känt för så är det deras forskning och skolan har sett en rad kända profiler studerat där, bland annat den förra amerikanske presidenten, Woodrow Wilson samt hela 36 nominerade nobelpristagare.