Ranking över respektabla skolors, världen över del 3

Så var det dags för den tredje delen med fokus på respektabla skolor runt om i världen där skolorna rankas efter deras rykte istället för hur framgångsrika dom är eller hur bra deras lärar- och forskningsbetyg ställer sig gentemot varandra.

En skolas rykte kan i många fall vara betydligt viktigare än den kvalité på utbildningen som erbjuds på skolan. Har skolan ett gott rykte då kommer detta också resultera i att fler söker sig till skolan, kontra en skola med ett dåligt rykte. Detta går ju att jämföras med andra saker som exempelvis hotell eller restauranger. Har en restaurang fått en dålig recension eller rykte om att maten inte smakar bra, att det dröjer lång tid innan man får den eller att det kostar på tok för mycket, då kommer detta spridas bland kunderna eller konsumenterna och resultatet blir då att restaurangen får färre och färre gäster.

Denna lista är dock helt och hållet subjektiv, baserat på experters uppfattning om skolorna, experter från världen över med betyg som sträcker sig från 0 upp till 100. Utöver popularitetspoängen har jag också inkluderat skolans lärar- och forskningsranking, som kan ge er en bättre uppfattning och helhetsbild.

Tsinghua University — Kina — 17,5

Lärar- och forskningsranking: Plats 47

Denna skola är relativt ung i jämförelse med många andra på denna lista, med en historia som sträcker sig 100 år bakåt i tiden. Trots sin unga ålder är dock skolan väldigt respekterad, främst i Kina där den är belägen. Skolans motto är “Self-Discipline and Social Commitment,” och detta tillsammans med den omfattande forskning som genomförs här, gör att skolan har en andraplats över prestigefyllda skolor i Asien.

Cornell University — USA — 17,8

Lärar- och forskningsranking: Plats 18

Här har vi en högt aktad skola i USA som varit verksam i över 150 år och där man genom åren lyckats producera inte mindre än 45 nobelpristagare. Med en sådan lång historia har skolan också en rad gamla traditioner som följs än idag, däribland Dragon Day, där man går runt med en drake på skolområdet innan den sedan eldas upp. Inom lärar- och forskningsrankingen lyckas skolan slå sig in bland världens 20 bästa skolor.

University of Pennsylvania — USA — 18,4

Lärar- och forskningsranking: Plats 17

Väster om staden Philadelphia, en av de mest historiska städerna i USA, hittar vi University of Pennsylvania (UPenn), en skola som slog upp dörrarna för första gången år 1740, vilket alltså gör att skolan idag har en historia som sträcker sig hela 277 år tillbaka i tiden. Liksom så manga andra skolor I denna och övriga artiklar så har även denna lyckats producera en mängd nobelpristagare, 25 till antalet.

Imperial College London — England — 19,6

Lärar- och forskningsranking: Plats 8

Näst ut har vi Imperial College i London, en skola som kan skryta med en topp 10 placering när det gäller lärar- och forskningsrankingen. Här ligger majoriteten av allt fokus på vetenskap och skolan var delvis inspirerad av Prins Alberts strävan efter att göra South Kensington till ett världsledande utbildningscentrum, vilket också kan förklara alla de museum som finns i området. Skolan har genom åren lyckats producera 14 nobelpristagare och dess läge i centrala London gör den oerhört attraktiv bland studenter som letar efter ett nytt hem.