Ranking över respektabla skolors, världen över del 4

Så var det dags för den fjärde delen med fokus på respektabla skolor runt om i världen där skolorna rankas efter deras rykte istället för hur framgångsrika dom är eller hur bra deras lärar- och forskningsbetyg ställer sig gentemot varandra.

En skolas rykte kan i många fall vara betydligt viktigare än den kvalité på utbildningen som erbjuds på skolan. Har skolan ett gott rykte då kommer detta också resultera i att fler söker sig till skolan, kontra en skola med ett dåligt rykte. Detta går ju att jämföras med andra saker som exempelvis hotell eller restauranger. Har en restaurang fått en dålig recension eller rykte om att maten inte smakar bra, att det dröjer lång tid innan man får den eller att det kostar på tok för mycket, då kommer detta spridas bland kunderna eller konsumenterna och resultatet blir då att restaurangen får färre och färre gäster.

Denna lista är dock helt och hållet subjektiv, baserat på experters uppfattning om skolorna, experter från världen över med betyg som sträcker sig från 0 upp till 100. Utöver popularitetspoängen har jag också inkluderat skolans lärar- och forskningsranking, som kan ge er en bättre uppfattning och helhetsbild.

University of Michigan — USA — 21.2

Lärar- och forskningsranking: Plats 21

Den tidigare amerikanska presidenten Gerald Ford samt en av grundarna bakom Google, Larry Page, är bara några av de som studerat på University of Michigan. Med en studentkår på närmare 42,000 studenter är denna skola också en av de största skolorna i hela USA.

University of California at Los Angeles — USA — 23.6

Lärar- och forskningsranking: Plats 16

Det finns nog inte manga av oss där ute som vid ett eller annat tillfälle hört förkortningen “UCLA” vilket står för University of Carlifornia at Los Angeles. Även detta är en stor skola som erbjuder enastående forskningsprojekt, även för förstaårsstudenter. Man fokuserar främst på människan och dess beteende samt stamcellsforskning.

University of Tokyo — Japan — 24.3

Lärar- och forskningsranking: Plats 43

Detta är den förnämsta icke-engelskspråkiga skolan i världen. Skolans rykte är betydligt högre än dess betyg inom lärar- och forskningsområdet men det hindrar inte skolan från att erbjuda forskning inom vetenskap och teknik. Skolan har också det minsta internationella intaget av elever av de övriga skolorna där man endast tillåter utländska studenter att utgöra 10 % den totala studentkåren.

University of Chicago — USA — 23.6

Lärar- och forskningsranking: Plats 10

Universitetet i Chicago blev en möjlighet tack vare en donation av oljemagnaten J.D. Rockefeller under 1890. Sedan dess har skolan vuxit till en av de mer respektabla skolorna i världen med enastående forskning inom vetenskap.

California Institute of Technology — USA — 26.7

Lärar- och forskningsranking: Plats 1

En av de mer respektabla skolorna i Kalifornien och skolan som intar förstaplatsen i lärar- och forskningsrankingen. Skolan lyckas dock inte upphålla ett rykte som matchar denna förstaplats men trots detta är det en enastående skola för den som är ute efter att syssla med forskning. När det gäller popularitet återfinns skolan på en tiondeplats.

Columbia University — USA — 27

Lärar- och forskningsranking: 15th

På niondeplats i listan över skolor med bästa ryktet hittar vi Columbia University. Många av er känner säkert igen skolan, då den var med i den populära filmen “Ghostbusters”. Bland tidigare studenter hittar vi den förre detta presidenten Theodore Roosevelt.