Ranking över respektabla skolors, världen över del 5

Då var det dags för den femte och sista delen i min lista över de mest populära skolorna i världen. En skolas rykte kan i många fall vara betydligt viktigare än den kvalité på utbildningen som erbjuds på skolan. Har skolan ett gott rykte då kommer detta också resultera i att fler söker sig till skolan, kontra en skola med ett dåligt rykte. Detta går ju att jämföras med andra saker som exempelvis hotell eller restauranger.

Denna lista är dock helt och hållet subjektiv, baserat på experters uppfattning om skolorna, experter från världen över med betyg som sträcker sig från 0 upp till 100. Utöver popularitetspoängen har jag också inkluderat skolans lärar- och forskningsranking, som kan ge er en bättre uppfattning och helhetsbild.

Yale University — USA — 36.4

Lärar- och forskningsranking: 12 plats

En av de mest prestigefyllda skolorna i världen, Harvard, hittas på en niondeplats i popularitetsrankingen, med en 12 plats i lärar- och forskningsrankingen. Fem av USA:s tidigare presidenter har genomfört sin utbildning på Yale, William Howard Taft, Gerald Ford, George H.W. Bush, Bill Clinton samt George W. Bush.

Princeton University — USA — 38.1

Lärar- och forskningsranking: 7 plats

På sjundeplats i popularitetsrankingen hittar vi nästa anrika utbildningsanstalt, Princeton. Skolan hittas även på sjundeplats när det gäller lärar- och forskningsrankingen. Tidigare presidenten James Madison är en av de studenter som tagit examen från detta universitet.

University of California at Berkeley — USA — 62.7

Lärar- och forskningsranking: 13 plats

Berkeley rykte och popularitet gav skolan en sjätteplats i rankingen över världens populäraste skolor, en skola som också lyckats ta sig in på en 13 plats när det gäller lärar- och forskning. Det som säkerligen drog upp skolans betyg är deras enorma stadium som har plats för 60,000 åskådare!

University of Oxford — England — 67.6

Lärar- och forskningsranking: 2 plats

Oxford tog en andraplats i kategorin lärar- och forskningsrankingen men fick “bara” nöja sig med en topp fem placering när det gäller ryktet. Oavsett vad så är Oxford en av de äldsta skolorna I världen, med en historia som sträcker sig så långt tillbaka till 1096. Skolan har haft hela 26 premiärministrar som studerat på skolan, genom åren.

University of Cambridge — England —  72.2

Lärar- och forskningsranking: 4 plats

Oxford slog Cambridge när det gällde lärar- och forskningskategorin men Cambridge lyckats precis ta sig förbi Oxford i popularitetskategorin, vilket gav dem en fjärdeplats totalt. Detta gör att skolan idag är den populäraste skolan i världen, utanför USA. Skolan kan också stoltsera med störst könsfördelning av alla skolor, där 46 % av studenterna är kvinnor.

Stanford University — USA — 78.8

Lärar- och forskningsranking: 3 plats

Stanford höll i fjol en femteplats men lyckades under 2016 avancera två placeringar och inta en topp 3 placering. Mycket av detta har att göra med skolans närhet till Silicon Valley, dit många studenter vill ta sig, efter genomförda studier.

Massachusetts Institute of Technology — USA — 84.1

Lärar- och forskningsranking: 5 plats

MIT slås endast av Harvard när det gäller popularitet men skolan har onekligen ett enastående rykte och lika så ett enastående betyg när det gäller lärar- och forskningsranking, med en femteplats. Genom åren har MIT utbildat inte mindre än 85 nobelpristagare!

Harvard University — USA — 100

Lärar- och forskningsranking: 6th

Harvard University bibehåller förstaplatsen som den populäraste skolan i världen men lyckades inte vara lika framgångsrik inom lärar- och forskningskategorin, där skolan endast lyckades landa en sjätteplats. Harvard är USA:s äldsta skola, med över 360 års historia bakom sig.