Spara pengar under studietiden på Universitetet

Studenten har tagits, universitetstiden börjar och man flyttar hemifrån. I alla fall så gäller det för dom flesta.

Man sätts i en situation där man själv ska hålla koll på sin egna ekonomi utan stöd av sina föräldrar. Det kan bli svårt, speciellt som man samtidigt har fokuset på att göra bra ifrån sig gällande studier.

Om man tittar på vad man kan spara så är dom största kostnaderna hyra av bostad, bredband, TV, el, kostnader för mobiltelefon, ev fast telefon, resekostnader och fasta avgifter som tillkommer. Det man kan tänka på för att sänka bostadskostnaden är att man kan hitta någon att dela hyran med för studentboende, kanske en som ska gå samma utbildning eller bara på samma universitet.

För genom att hyra boendet tillsammans gör att man delar på kostnaderna mellan hyra, bredband, TV,el, fast-telefoni och fasta avgifter som tillkommer.

En annan sak man som man kan titta på är Försäkringskassans webbsida och där räkna ut om man är berättigad att få bostadsbidrag.

Matkostnaden

En annan stor kostnad är matkostnaden.Det man framförallt kan göra är att planera ens matvecka. Det kan man göra på två sätt, antingen planera den helt själv eller gå ihop med några som bor i närheten eller i samma korridor beroende på hur man bor.

Mindre kostnader och mer social gemenskap.

Ett annat tips är att storhandla vid få tillfällen, på det sättet blir det mindre av småhandling och man kan göra matlådor som sänker kostnaden för luncherna.

Under universitetetstiden är det olika kurser som man går, och det är inte ovanligt att studenter som inleder sin första termin på ett nytt program går och köper all sin  kurslitteraturen ny. Där finns det olika knep som är skonsamt både mot plånboken och naturen. Gå till biblioteket, där brukar det finnas ett par exemplar av böcker som man är ute efter. Oftast är lånetiden en vecka vilket är lite jobbigt när kursen man går på är oftast fem veckor. Det man gör är att man lånar om. Ett annat tips är att köpa begagnade kurslitteratur, vare sig om det är    Campusbokhandeln som oftast finns, eller i en gemensam Facebook-grupp där det ofta publiceras sådant.

En annan bra sak att tänka på är planera månadens budget, vissa gör det veckovis medan vissa pantar burkar till exempel. Man ska spara på det sättet som känns bäst.

Att spara och ta vara på ens egen ekonomi är en del av utvecklingsprocessen, så länge man planerar och prioterar så löser det sig oftast.

En sak som man kan göra även om det kanske känns som om man  klarar sig utan det, är att föra en dagbok över hur mycket pengar man lägger ner i månaden på mat, kläder och utekvällar till exempel.

På det sättet kan man hålla koll på kostnader och se vad man har råd med om man någon gång kanske vill äta ute. Att föra en dagbok ger svar på ens frågor om vart pengarna tar vägen.