Stockholms universitet del 1

Efter att ha skrivit lite om kända och prestigefyllda skolor runt om i världen tänkte jag nu fokusera på den svenska marknaden och utbudet av skolor som finns här på hemmaplan. Även om vi inte hade några universitet listade bland de största och mest prestigefyllda skolorna i världen så är ändå svenska universitet högt aktade inom utbildningskretsar och personer som har genomfört en utbildning i någon av dessa skolor har sällan problem att hitta jobb, både inom Sverige och EU.

Först ut tänkte jag titta på Stockholms Universitet, ett universitet som fokuserar på både utbildning och forskning där man deltar i regionala, nationella och internationella samarbeten med andra skolor och forskningsinstitut. Skolans fokus ligger mestadels på områdena humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap och inhyser uppe mot 50 000 studenter tillsammans med över 6000 aktivt arbetande på området.

Internationellt fokus

Som vi nämnde så arbetar skolan med en rad olika samarbetspartners runt om i världen, främst Europa så kursplaner och betygskriterier är alla i linje med vad deras samarbetspartners använder, för att underlätta detta samarbete över gränserna. Förutom dessa huvudområden som skolan fokuserar på finns det även en väldigt stor mängd fristående kurser som studenterna kan ta, kurser som inte nödvändigtvis är inom dessa kärnämnen. Alla de som studerar på universitetet har också möjligheten att studera utomland om de så önskar, upp till maximalt två terminer och dessa studier är fortfarande CSN godkända studier som genererar studiemedel. Detta är ett utmärkt tillfälle för studenterna att pröva på nya studiemiljöer, lära sig främmande kulturer, värderingar och framför allt språk. Det finns inget bättre sätt att lära sig ett språk på än att befinna sig i landet där språket talas och där man omges av det dag ut som dag in. Här talar jag om min egen erfarenhet under tiden jag spenderade i Thailand. Omgiven oav språket tillsammans med de bristande engelskkunskaperna gjorde att jag var tvungen att lära mig språket vilket gjorde att jag plockade upp det betydligt snabbare än vad jag hade gjort sittandes i skolbänken.

Stockholm som student

Stockholm må vara en storstad, den största som Sverige har att erbjuda men trots detta är den ytterst lämpad för alla studenter som befinner sig i staden. Studentområdet som Stockholms Universitet erbjuder uppfyller många av de önskemål som studenterna har tillsammans med de behov som finns när det gäller studiemiljöer men också något för studenterna vid sidan av studietiden. Ja, studierna bör ha fokus men livet vid sidan av är minst lika viktigt, speciellt ur sociala sammanhang då det här knyts kontakter och vänskapsband som ofta räcker livet ut och som i många fall också resulterar i framtida samarbeten inom studenternas arbeten.

Stockholms Universitet inhyser som sagt upp emot 50 000 studenter sammanlagt, men räknar vi in övriga skolor som staden erbjuder, då ser vi en studenkår som klättrar upp emot 80 000 individer. Detta gör att det också finns ett väldigt aktivt liv vid sidan av studierna, mängder av studentkårer som ordnar och trixar för att få studenter att känna sig välkomna men också bekväma i sin studieroll. Att sen staden har ett enastående uteliv underlättar självfallet valet att bege sig hit, då detta är en viktig aspekt i studentlivet. Studera hårt men också festa och slappna av lika hårt, är väl de flesta studenternas motto.