Topprankade universitet i Indien och Kina

Att studera utomlands är ett äventyr utöver det vanliga. En helt ny kultur, ett nytt språk, kanske ett nytt klimat och naturligtvis nya forskare. I dagens globaliserade värld är det möjligt att välja att studera i princip var man vill i världen. Många tusental studenter kommer till Sverige för att ta del av kunskapen som universiteten i landet har att erbjuda. Samma sak gäller för svenska studenter. Att resa på ett utbytesår ökar hela tiden och är omåttligt populärt. Även att faktiskt ta sitt pick och pack och spendera alla år som student i främmande land, blir allt mer vanligt.

Vissa länder i Asien är idag kanske världens mest utvecklande och framåtgående länder när det handlar om teknik, entreprenörskap och utbildning. En medelklass som är på sådan frammarsch som i Indien och Kina går inte att hitta någon annanstans i världen. Utbildade personer är attraktiva för arbetsmarknaden i Kina och Indien och även viljan att utbilda sin egen befolkning men även studenter från utlandet. Detta har gjort att satsningen på universiteten har ökat och att man tar mer seriöst på den högre utbildningen i länderna.

Topprankade universitet i Kina

I Kina finns några av väldens största universitet. Med hög kvalitet, mångfald i kursutbudet och höga krav har många av dessa även lyckats ta sig in på topp 100-listan för bästa universitet i världen (The World University Rankings 2019).

Det universitet som har absolut högsta kvaliteter enligt The World University Rankings 2019 är Tsinghua University. Universitetet ligger på världsrankingen av universitet på 22:e plats och har utomordentlig utbildning. De erbjuder högkvalitativa utbildningar inom bland annat internationellt ledarskap, IT och företagsekonomi. Nästa universitet från Kina på listan är Peking University om kvalar in på plats 31. Huvudstadens universitet erbjuder affärsutbildningar och utexaminerar flera hundratals duktiga studenter varje år.

Shanghai Jiao Tong University är ett av Kinas allra bästa universitet. Möjligheten att få jobb efter att man ar gått på det österländska universitetet är riktigt högt i och med att utbildningarna håller riktigt hög klass.

Flera universitet som fått höga betyg i den internationella mätningen finns spridda i det stora landet – vilket hat attraherat många att studera vidare i landet och många utanför landet att flytta till Kina för att studera.

Topprankade universitet i Indien

Indien kommer! Verkligen. De är onekligen på gång. Trots att de inte når samma höga placeringar på rankinglistor som Kina finns det universitet med ruskigt bra utbildningar, program och kurser som man sällan blir besviken på. Indian Institute of Science är bäst enligt den multinationella mätningen för året och nästkommande år. Här är den naturvetenskapliga forskningen i världsklass och målinriktningen tydlig. Många framgångsrika studenter har blivit anlitade på topp-tio-universiteten efter att ha gått här. Lyckosamt finns det även många som stannar kvar och håller universitets egna flagga högt. I samma anda går de populära universiteten Indian Institute of Technology Indore och Indian Institute of Technology i Bombay. Indien har en hög kompetens när det kommer till teknologi, en kompetens som sakta men säkert håller på att sprida sig in inom de akademiska väggarna.

Asien är verkligen ett land att räkna med när det kommer till universitetsutbildningar.