Universitetslivet i Luleå

Uppe i Norr, närmare bestämt i Luleå finns Luleå tekniska universitet som erbjuder ett stort utbud av utbildningar och kurser. Eftersom utbudet är stort så finns det något för alla intresseområden att studera på skolan. På Luleå tekniska universitet kan man studera allt från teater till civilingenjör. Drömmer man om att jobba med människor så kan man exempelvis söka deras sjuksköterskeutbildning eller varför inte lärarutbildningen. Finns intresset för ekonomi kan man bland annat läsa till fastighetsförmedlare. Det mesta finns helt enkelt på skolan vilket innebär att det är en skola för alla.Dessutom kan man välja att läsa enskilda kurser om man hellre skulle vilja göra det, möjligheterna är oändliga på Luleå tekniska universitet. Inte bara att det finns ett stort utbud av utbildningar, själva studentmiljön är också fantastisk på skolan. Lokalerna är fräscha och ljusa vilket förmedlar ett behagligt intryck till eleverna som studerar på universitetet. Skolan är en otroligt social plats för att skaffa nya bekantskaper och vänner då det finns flera stycken caféer och restauranger i skolans byggnader. Är man i behov av att plugga så finns det dessutom också många platser att plugga på i skolan vilket utger en riktigt bra studiemiljö. Skolan erbjuder att man får vistas med likasinnade, personer med liknande intressen, vilket gör att det blir enklare än någonsin förr att skaffa nya vänner.

När lektionerna och tentaskrivandet är på paus så är det en annan del av det så kallade studentlivet som tar fart. STUK är studenterna bosatta i Luleå’s egna uteställe. På STUK kan man som student ta en öl och äta en god middag. Ibland är det också spelningar och då kan man ta till sina dans kunskaper eller bara lyssna på musiken. Att vara i Luleå innebär såklart också att man är nära naturen så chansen att vandra runt i naturen finns eller så kan man ta sig till gymmet där man även kan delta i gruppträning eller i olika sporter som exempelvis handboll och innebandy.

Hitta bostad som student i Luleå

Innan man börjar studera kan det vara klurigt med boende om man inte tidigare bott i Luleå eftersom man kommer till en ny stad. Studentbostäder finns såklart att få till de som studerar. En separat kö för just studentbostäder finns inte men studentbostäder existerar och går att få tag på om man ställer sig i någon av de vanliga bostadsköerna vilket är Lulebo, rikshem eller heimstaden. Sedan har dock Teknologkåren en egen bostadsförmedling som ligger på campusområdet som kallas för teknologkårensbostadsservice. De har ungefär 700 lägenheter i varierande storlekar som är möjliga att bo i under sin studietid.

Förutom universitet erbjuder Luleå också en folkhögskola vilket är Sunderby folkhögskola. På skolan kan man stunderna allmän utbildning om man saknar gymnasiebetyg, efter det kan man om man vill söka en utbildning på Luleå tekniska universitet. Det finns bland annat även en utbildning om man skulle vilja bli hundskötare, konstnärliga utbildningar eller om man vill studera matte. Skolan har inget internatboende men erbjuder att hjälpa med boende via olika Facebook grupper.