Universitetslivet i Uppsala

Uppsala Universitet grundades redan år 1477 och var till en början en utbildningsinstitution för präster. Uppsala är förmodligen Sveriges mest populära studentstad. Varje år börjar tusentals nya studenter på Uppsala Universitet, inför höstterminen 2017 beräknades antalet antaga upp till 33 365 personer.

Överallt i Uppsala syns studenter på ett eller annat sätt. Uppsala universitet erbjuder ett brett antal nationer, klubbar och aktiviteter för studenter med kårleg. Vilket ger en perfekt möjlighet till att träffa nya vänner för livet eller kanske eventuella framtida kollegor.

Välj nation efter smak

I Uppsala finns dessa 13 olika nationer:

Stockholms nation, Uplands nation, Östgöta nation, Gästrike-Hälsinge nation, Västgöta nation, Södermanlands-Nerikes nation, Smålands nation, Göteborgsnation, Kalmar nation, Västmanlands-Dala nation Värmlands nation, Norrlands nation samt Gotlands nation.

Varför det heter just nation är kopplat till det område som nationen betraktar som sin hembygd, det vill säga det område där nationens medlemmar huvudsakligen kommer ifrån. Detta är i många fall inte ett krav utan studenterna väljer själva vilken nation man vill skriva in sig på däremot så har Södermanland Närkes nation fortfarande ett krav på en viss härstamning för att få bli medlem.

Fördelar med nationerna

Blir man medlem i dessa nationer så ger det studenterna tillgång till allt ifrån pubar, klubbar, lunchserveringar, bibliotek, baler, teater, musik och idrottsverksamhet. Nationerna finns till för den som bara vill ta en kopp kaffe, kanske behöver låna en bok ifrån biblioteket eller bara vill hitta en skön atmosfär att hänga i. För dem som vill engagera sig lite extra finns bland annat körer eller orkestrar att vara med i. Vill man få en mindre extrainkomst eller tillgång till fri entré på samtliga nationer finns även andra sätt att engagera sig inom nationslivet, såsom att jobba i baren eller själv arrangera en klubb. Runtomkring Uppsala universitet finns även många universitetsmuseer som studenter får fri entré till, som till exempel Evolutionsmuseet och Gustavianum.

Vissa utav nationerna har även egna studentbostäder som hyrs ut till medlemmar för en billigare hyra och varje nation har också stipendier som man kan söka. Som student i Uppsala får du, som även i andra städer, tillgång till mängder utav rabatter med hjälp utav ditt Studentkort eller ditt Mecenat kort.

Årets största fest

Som de flesta kanske redan vet så bjuder ett studentliv i Uppsala på mycket fest. Där arrangeras baler, sittningar och ”Gasquer”, detta är alla högtidliga event som kräver en finare utstyrsel.

Dock så kräver inte all fest en fin klädsel, utan alla nationsklubbar och nationspubar, till exempel, låter en att festa till det även i sin allra mest vardagliga outfit.

För att inte minst tala om Valborgsmässoafton, som inträffar sista april varje år, årets största studenthögtid. Här kan studenterna delta i allt från forsränning i handgjorda flottar, slå klackarna i taket under champagnegaloppen, njuta utav en sill-lunch, eller vara med under ”mösspåtagningen” i Carolinabacken. Mösspåtagningen är tradition sedan långt tillbaka i tiden och detta är studenternas sätt att välkomna våren.

Även icke-studenter deltar i Valborgsfirandet och hela stan fylls utav människor ifrån världen över för att njuta utav god mat och drinkar i stadens alla kanter och vrår.